Zijn er subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen of kan ik de BTW terugvorderen?

De landelijke subsidieregeling bestaat niet meer. Wel zijn er lokale subsidies vanuit gemeentes. Overigens zijn zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel. Helemaal als u bedenkt dat u de btw kunt terugvorderen. De btw op de aanschaf van de gehele installatie kunt u, ook als particulier, terugvorderen bij de belastingdienst met het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders. De belastingdienst ziet u als kleine ondernemer. U kunt daarom na de terugvordering, vragen om ontheffing van administratieve verplichtingen (te betalen btw over de gegenereerde stroom). Bent u gehuwd of woont u samen, dan is het goed om te weten dat de naam die op de nota’s van de energieleverancier staat ook de ondernemer is voor de btw. Diegene moet zich aanmelden bij de Belastingdienst en de aangifte(n) indienen. Zonnepanelen.net heeft een handig 3-stappen-plan opgesteld om btw terug te vragen.

De termijn waarbinnen u als consument de BTW kunt terugvragen op de aanschaf/installatie van uw zonnepanelen is tot 6 maanden na afloop van het jaar van uw aankoop. 

Het financiële rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 6-8%. Kortom, wilt u een aantrekkelijk rendement behalen, heeft u wat spaargeld over, en heeft u een geschikt dak? Steek uw geld dan vooral in zonnepanelen!

Terug naar Veel gestelde vragen