Innovatie

Onderzoekers van de Soochow University in China ontwikkelen een nieuw zonnepaneel, die ook in staat is om energie op te wekken uit vallende regendruppels. Het nieuwe zonnepaneel is daarmee in staat om ook ’s nachts en op bewolkte dagen energie te blijven opwekken, mits het regent, zonder dat de efficiëntie voor het opwekken van zonne-energie daaronder leidt. Dat meldt The Guardian.

Het hybride zonnepaneel is in staat om kinetische energie uit vallende regendruppels op te wekken. Dit is mogelijk omdat het zonnepaneel is uitgerust met twee transparante polymeerlagen. Wanneer regendruppels op deze lagen vallen, ontstaat er frictie tussen de twee lagen waardoor een elektrische lading ontstaat.

Thuisaccu
Autofabrikanten Tesla, BMW en Mercedes hebben een thuisaccu ontwikkeld voor opslag van opgewekte energie. Naast deze thuisaccu’s zijn ook andere instanties bezig met opslag van energie in wijken. De Smartstorage buurtbatterij van Enexis in Etten-Leur is hiervan het meest bekende voorbeeld. De verwachting is dat opslag van energie de komende jaren normaal wordt in ons straatbeeld.

Energie opwekken met ramen
Het bedrijf PowerWindow ontwikkelde begin dit jaar een speciale raamcoating. Deze dunne luminiscente coating wordt op een (bestaand)raam aangebracht. De laag absorbeert zowel direct als indirect licht en afgevoerd naar zonnecellen aan de zijkanten van het raam. De ramen zijn door de coating bovendien extra geïsoleerd waardoor ook minder warmte verloren gaat. Deze ontwikkeling is veelbelovend te noemen, omdat hij toegepast kan worden op bestaande bouw, maar bijvoorbeeld ook op geluidsschermen aan de snelweg.

Met asfalt energie opwekken
In 2014 werd in Nederland het eerste fietspad met zonnepanelen geopend: De Solaroad. Het zonlicht valt op het wegdek en wordt door de zonnecellen in het wegdek omgezet in elektriciteit. De panelen zijn verstevigd met beton en gehard glas met een lichtdoorlatende toplaag. Ook de Verenigde Staten zijn geïnteresseerd in deze innovatie. De bedoeling is om volledige snelwegen aan te leggen die hun eigen energie opwekken.

Dunne film zonnepanelen
Thin film solar panelen worden gezien als de tweede generatie zonnepanelen. De ontwikkeling van deze panelen gaat hard en kent veel voordelen. Zo zorgt de ultradunne vorm er voor dat ze toegepast kunnen worden op elk gebogen oppervlak en zijn de panelen gemakkelijk aan te brengen. Ook het transport wordt gemakkelijker, omdat de panelen opgerold kunnen worden. Daarbij genereren de panelen meer opbrengst en is het uiterlijk aantrekkelijker.

Zonnepanelen die waterstof produceren
De Katholieke Universiteit uit het Belgische Leuven heeft een doorbraak te pakken. De zonnepanelen gebruiken zonlicht en waterdamp uit de lucht om waterstof te produceren. Bij het maken van waterstof treedt normaliter een enorm energieverlies op. De Belgische onderzoekers hebben dit probleem opgelost door de omzetting van elektriciteit in waterstof in het zonnepaneel te integreren. Volgens de onderzoekers heeft het zonnepaneel een rendement van 15 procent en kan er 250 liter waterstof per dag mee geproduceerd worden.  
In het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee wordt een pilot gestart, waarbij een goed geïsoleerde woning zonder gasaansluiting wordt voorzien van elektriciteit en warmte door 20 waterstofpanelen. Met een extra 20 panelen kan ook een waterstofauto een jaar lang rijden. De pilot moet uitwijzen hoe succesvol de waterstofpanelen echt zijn. Het project wordt tussen nu en eind 2020 gerealiseerd.

 

Vooralsnog staat de technologie in de kinderschoenen. Het is dan ook onbekend hoeveel energie er met bovenstaande technologische ontwikkelingen daadwerkelijk gegenereerd kan worden, hoeveel extra kosten ermee gemoeid zijn en of het een welkome aanvulling kan zijn voor toekomstige zonnepanelen en manieren om energie op te wekken.

Wij volgen de nieuwste ontwikkelingen op de voet om u een zo goed mogelijk advies te kunnen geven.

Terug naar Veel gestelde vragen

 
E-mailen
Bellen
Instagram