Salderen

Dit betekent dat u voor de energie die u terug levert aan uw energieleverancier evenveel ontvangt als u betaalt voor de afgenomen stroom. Deze salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengd tot 1 januari 2023. U mag alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer stroom op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en btw die er op stroom wordt geheven.

De voordelige salderingsregeling blijft nu langer in zijn huidige vorm bestaan en dat is goed nieuws voor iedereen die van plan is om zonnepanelen aan te schaffen. Als u nu zonnepanelen aanschaft profiteert u nog van de huidige salderingsregeling.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd tot 2031. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en MKB bedrijven ontvangen op hun energiebelasting - in ruil voor het terugleveren aan het net - elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvangt u alleen een vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom. De verwachte kostprijsdaling van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen, ook zonder de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk. Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of nog investeren in zonnepanelen, wordt met de geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht.

Terug naar Veel gestelde vragen

 
E-mailen
Bellen
Instagram