Werking en keuze maken uit zonnepanelen

U bent geïnteresseerd in zonnepanelen en heeft misschien al eens op internet gezocht naar informatie. Tijdens deze zoektocht op het internet ziet u waarschijnlijk door de panelen de zon niet meer schijnen door de keus en diversiteit van alle verhalen en meningen. Leest u dan onderstaande tekst waarin we proberen te verduidelijken wat de verschillen zijn en wat van belang is bij de keuzes die u gaat maken.

Zijn er slechte panelen?

Na productie wordt ieder paneel getest op wattpiek vermogen. Dit wordt weergegeven in de specificaties. Ieder paneel doet wat hij moet doen en zal daarom nagenoeg dezelfde opbrengst geven als ieder ander paneel van hetzelfde wattpiek vermogen.

Een paneel is ontworpen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit doen zonnepanelen allemaal ongeveer even goed, het grote verschil zit hem in het wattpiek vermogen; dit geeft aan hoeveel stroom er uit een zonnepaneel komt.

Wat is wattpiek dan??

Dat is het maximale piekvermogen dat een zonnepaneel levert onder zogenaamde STC condities: optimale instraling en temperatuur van 25 graden.

Wat houdt dit dan precies in?

Ieder zonnepaneel dat geproduceerd wordt, wordt getest voordat deze verzendklaar is. 
Er worden twee essentiële tests uitgevoerd:
- test 1 is een functionele test waarbij gecontroleerd wordt of het paneel werkt;
- test 2 is een technische test waarbij gecontroleerd wordt hoeveel wattpiek vermogen het paneel levert bij een oppervlakte temperatuur van 25 graden en bij een lichtkracht van 1000 Watt per m2. 

Na deze test is het wattpiek vermogen wat dit paneel levert duidelijk en wordt het zonnepaneel gelabeld met de specificaties uit de test.

Bij 25 graden werkt het zonnepaneel optimaal, per graad lager of hoger is het rendement 0.3% minder. Dat betekent dat ook op een mooie winterdag een uitstekende energie opbrengst verkregen wordt. De reden dat er minder energie wordt opgewekt in de winter is alleen omdat er dan minder zonuren zijn.

Hoe bepaal je dan hoeveel wattpiek je nodig hebt?

Bekend is wat ieder paneel doet en daarmee kan bepaald worden hoeveel wattpiek passend is in uw situatie. Uw huidig en verwacht toekomstig verbruik, de ligging en hellingshoek van uw dak ten opzichte van de zon zijn mede bepalend hoeveel wattpiek u nodig heeft.

Wat zijn de verschillen tussen de panelen?

Een blauw paneel, ook wel polycrystalline genoemd.
Heeft een hogere weerstand door cellen die diverse kanten opstaan vergeleken met het zwarte mono paneel waar alle kristallen in een cel één kant opstaan. Dit geeft een prestatie vermindering vergeleken met een zwart paneel van 2,5% maar is in de aanschaf goedkoper. 

Een zwart paneel, monocrystalline genoemd.
Heeft een betere prestatie verhouding dan een blauw paneel maar is zo’n 10 graden warmer wat een verhoging geeft van de interne weerstand en resulteert in een verlies van 3%.

Zwart met wit paneel, PERC paneel.
Een PERC paneel heeft de eenduidige cellen van een zwart paneel en blijft door de witte coating tussen de cellen gemiddeld 10 graden koeler. Het combineert het beste van beiden panelen.

We kunnen zeggen dat een blauw paneel het beter doet bij veel zonlicht en een zwart paneel bij minder zonlicht. Het aantal zonuren in Nederland met direct zonlicht en diffuus zonlicht (wanneer er wolken voor de zon staan) verhoudt zich in Nederland ongeveer tot 40% direct zonlicht uren en 60% diffuus zonlicht uren.

Conclusie

De keuze voor het type zonnepaneel zal vooral gebaseerd zijn op uw specifieke situatie. Op een zwart dak zullen zwarte panelen meer “wegvallen”. Wanneer de panelen aan het zicht zijn onttrokken maakt de keuze van de kleur minder uit en wordt er vaak voor blauwe panelen gekozen.

Samen met u komen wij graag tot een voor u meest optimale oplossing. 
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

 
E-mailen
Bellen
Instagram